Wat is pilates

Pilates is een uitgebreid systeem van doordachte en specifieke oefeningen die uitgevoerd worden op een oefenmat of op specifieke pilatestoestellen. Doel van deze oefenmethode is je lichaam volledige controle en balans te verschaffen  en je pijnvrij te laten bewegen. Door het herhalen van de oefeningen ontwikkel je specifieke bewegingspatronen. Deze patronen zal je bewust en onbewust beginnen toepassen in je dagelijkse leven. Pilates verenigt lichaam en geest en geeft je een meer gestroomlijnd lichaam.

De pilatesapparatuur ondersteunt je lichaam en vergroot je bewegingsbereik op een veilige en effectieve manier. Zo krijgt iedereen de kans om te werken aan een natuurlijk correcte lichaamshouding.

Voordelen van Pilates

 • Negatieve stemmingen minderen
 • Minder stress
 • Verbeterde ademhaling
 • Verhoogd concentratievermogen
 • Meer energie, meer vitaliteit
  Meer controle en coördinatie over het lichaam
 • Beter slapen
 • Meer zelfvertrouwen
 • Betere coördinatie
 • Kwaliteit gaat boven kwantiteit, dus geen eindeloze herhalingen van de oefeningen (hooguit 10 herhalingen)
 • De oefeningen zijn gradueel opgebouwd waardoor het lichaam steeds verder uitgedaagd wordt

Zes principes van Pilates

 1. Concentratie
 2. Centrering
 3. Controle
 4. Precisie
 5. Ademhaling
 6. Flow

WIE IS PILATES

Joseph Hubertus Pilates, geboren in Duitsland in 1883, was een legendarisch trainer, geobsedeerd door gezondheid en beweging. Hij ontwikkelde de revolutionaire trainingsmethode “contrology” die later pilates genoemd werd.Hij verhuisde naar Engeland en werd gedurende de Eerste Wereldoorlog van 1914 krijgsgevangen genomen op het eiland Man. Daar deed hij oefeningen met mede kampleden, gebaseerd op 20 jaar zelfstudie in Yoga, Zen en oude Griekse en Romeinse fysieke regimes, en zo ontstonden de “mat-oefeningen”.

Op een bepaald ogenblik was er een griepbesmetting in het kamp, maar niemand van de geïnterneerden die pilates deden werden getroffen. Joseph Pilates weet dit aan de oefeningen die hij met hen deed. Pilates geloofde dat circulatie en stimulatie van de ontwikkeling van witte bloedcellen in het lichaam de sleutel tot gezondheid zijn.

Enkele jaren later werd hij overgebracht naar een ander kamp waar hij werkte in een ziekenhuis op de afdeling met oorlogsslachtoffers. Daar begon hij met het ontwerpen van apparatuur om zijn patiënten te rehabiliteren. Hij draaide er veren uit de bedden en stak ze zo in elkaar dat hij door de veerkracht oefeningen kon doen met de bedlegerigen. Hij vergemakkelijkte zo genezing door circulatie en door het bewegen van de gewonde ledematen in een draagwijdte die de patiënten anders niet konden uitvoeren. Hierdoor werden spierkracht en gewrichten hersteld en het lichaam heropgevoed. Zo ontstonden de “reformer-oefeningen”.

Joseph Pilates verhuisde naar Amerika waar hij in 1926 samen met zijn echtgenote Clara Zeuner de eerste Pilates studio opende in New York City. Pilates selecteerde en leidde zijn eigen instructeurs persoonlijk op onder zijn toezicht gedurende twee à drie jaar, waarna zij zelf hun eigen studio begonnen.

Uitspraken van Joseph Hubertus Pilates

If your spine is inflexibly stiff at 30, you are old; if it is completely flexible at 60, you are young” “A few well-designed movements, properly performed in a balanced sequence, are worth hours of doing sloppy calisthenics or forced contortion” “Flowing movement was conceived to limber and stretch muscles and ligaments so that your body will be as supple as that of a cat” “The mind, when housed within a beautiful body, possesses a glorious sense of power” “The man who uses intelligence with respect to his diet, his sleeping habits, and who exercises properly, is beyond any question of doubt taking the very best preventative medicines provided so freely and abundantly by nature” “Physical fitness can neither be achieved by wishful thinking nor outright purchase” “I must be right. Never an aspirin. Never injured a day in my life. The whole country, the whole world, should be doing my exercises. They’d be happier.” (Joseph Hubertus Pilates, in 1965, age 86)