Veel gestelde vragen

1. Wat moet ik dragen om Pilates te doen?

Om Pilates te doen dragen we makkelijk zittende kledij zonder ritsen omdat deze laatste gaatjes maken in de matten. Pilates wordt gedaan op blote voeten of met anti-slipkousjes aan.

2. Waartoe dienen die vreemde toestellen die je in een echte pilates-studio aantreft?

Die toestellen werden ontworpen om dankzij het gebruik van de weerstand van veren een extra uitdaging te geven aan het lichaamswerk. Pilatesapparatuur zoals Reformer, Ladder Barrel, High Chair en Spine Corrector ondersteunen je lichaam op gevoelige plaatsen en maximaliseren je bewegingsbereik. Door het doordacht gebruik van weerstand beweeg je op een veilige en efficiënte manier en zie je sneller resultaat.

3. Ik ben 65 jaar oud en heb in mijn ganse leven nog nooit getraind. Is het te laat om te starten?

Nooit! Het is nooit te laat om te starten met pilates! Je start heel rustig en zal verbaasd zijn hoe je spieren zullen reageren op het uitvoeren van de oefeningen. Overleg met je arts of er voor jou contra-indicaties zijn, kwestie van veilig te spelen. Heb je recente medische verslagen, breng ze mee zodat we kunnen bestuderen welke oefeningen voor jou geschikt zijn en welke niet. Werken met oudere personen is heel dankbaar omdat ze meestal heel snel vorderingen maken en vaak enorm toegewijd zijn.

4. Hoe vaak moet ik pilates doen?

Ideaal volg je om de andere dag een pilatessessie, zeker in het begin om sneller te ontdekken waar pilates voor staat. Op die manier worden je spieren niet vermoeid maar ‘herinneren ze zich’ hoe de bewegingen van de vorige sessie aanvoelden. Het zorgt ervoor dat je sneller vooruit gaat. Eens je een bepaald trainingsniveau bereikt hebt volstaat het om thuis een aantal keer per week gedurende een 10 tot 15 minuutjes een aantal oefeningen uit te voeren om zo je lichaam in zijn ‘pilates-vorm’ te houden en dat af te wisselen met 1 tot 2 trainingen in de Studio waarbij je verder schaaft aan je techniek en lichaamsbewustzijn. Daarnaast zijn er een groot aantal functionele bewegingen die je hier en daar kan inbouwen in je dagelijkse routine, ongeacht of je aan het afwassen bent, met de auto rijdt, of aanschuift in de supermarkt….! Dit wordt je allemaal aangeleerd.

5. Is het mogelijk dat bepaalde spieren te sterk worden?

Absoluut! Bijna elke spiergroep in het lichaam correspondeert met een spiergroep die net de tegenovergestelde beweging in een gewricht uitlokt, elke buiger heeft een strekker tegenover zich. Wanneer de ene groep sterker wordt dan de andere dan trekt die de gewrichten uit hun normale positie. In de pilates studio identificeren we de spiergroepen die te sterk zijn en trainen de spiergroep die de tegenovergestelde werking heeft om op die manier het lichaam weer in balans te brengen.

6. Ik kan mijn buikspieren niet vinden. Is het mogelijk dat ik er geen heb?

Iedereen heeft buikspieren maar bij sommige mensen zijn ze enorm verzwakt. Zonder buikspieren zou je niet kunnen rechtstaan en bewegen. Als je gefocust blijft op de buikspieroefeningen tijdens elke pilates sessie en je tijdens de dag je navel in en op blijft trekken naar je wervelkolom wanneer je er ook maar aan denkt zal je gegarandeerd binnen enkele weken meer controle krijgen over je buikspieren.

7. Hoe kan ik stijve schouders vermijden na kantoorwerk?

Zorg dat je stoel dicht genoeg bij je bureau staat zodat je de onderarmen in een rechte hoek kan houden ten overstaan van je romp. Je knieën moeten in een rechte hoek gebogen zijn met de voeten plat op de vloer. Zit nooit met gekruiste benen !! Indien je naar voren moet leunen doe je dat best door vanuit je heupen naar voren te leunen en niet vanuit de lage rug. Blijf ook niet langer dan 30 minuten in deze positie zitten. Zorg dat je computerscherm correct geplaatst is, en probeer geregeld even te onderbreken om een aantal eenvoudige pilates oefeningen te doen.

8. Zwanger en voorheen nooit pilates beoefend? Heeft het dan wel zin te starten?

Absoluut! Het Pre- en Postnataal pilates programma is voor iedereen die toestemming krijgt van haar gynaecoloog of huisarts en is volledig aangepast aan je mogelijkheden. Alles gebeurt met zachtheid en respect in een ontspannende sfeer waarbij jijzelf continu aangeeft wat je aankan.

9. Zal ik gewicht verliezen door Pilates te doen?

Er is geen kort antwoord op deze vraag. Afvallen is een combinatie van vele factoren, waaronder dieet, waterinname en cardiovasculaire training. Pilates zal bijdragen aan uw algemene strategie om af te vallen terwijl uw spiertonus verhoogt. Door dit laatste zal uw metabolisme vergroten omdat spieren meer energie nodig hebben dan vet. Het eenvoudig antwoord is dus ja, Pilates kan u helpen gewicht te verliezen.